«Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ»
Έκθεση Ιταλών και Ελλήνων φωτογράφων
Η Περούτζια είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδεύουσας έκθεσης Ιταλών και Ελλήνων φωτογράφων με τίτλο «Η Ελλάδα και η Μεγάλη Ελλάδα». Η έκθεση, παραγωγής και επιμέλειας του Επίτιμου Προξενικό Γραφείο της Ιταλίας με έδρα στην Πάρο, με Επίτιμο Προξενικό Πράκτορα τον Αρχ. Βαζαιο Πετρόπουλο, φιλοξενείται στην Περούτζια, στην Σχολή Καλών Τεχνών «Pietro Vannucci», όπου και εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014.
Παρόντες ο Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών Πάολο Μπελάρντι, ο εκπρόσωπος του Επίτιμου Προξενικού Ιταλικού Γραφείου της Ιταλίας με έδρα στην Πάρο και των Δήμων της Πάρου και Αντίπαρου, Πολιτικός Μηχανικός Ιάκωβος Σκιαδάς, ο οποίος επιμελήθηκε και την έκθεση, η Τερέζα Βιτσάνη πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ούμπρια Ελλάδας, ο Φαμπρίτσιο Φιγκορίλλι, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Περούτζια, ο Κωνσταντίνος Χριστογιάννης, επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Περούτζια, ο Γιώργος Φελλάς, επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου, η Μαρία Αντωνία Μοντόλο, που έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο για τον πολιτισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, η Πρόεδρος και τα μέλη της FIDAPA, Lions, Kiwanis κλαμπ Ετρούσκων της Περούτζιας, της Ακαδημίας Donca, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Porta Santa Susanna. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα από την Πάρο, την Αντίπαρο και την Σικελία, με την φροντίδα της Σχολής Ξενοδοχοϋπάλληλων της Ασίζης.Το γεγονός προβλήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης – η εφημερίδα Giornale dell’Umbria δημοσίευσε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Santro Allegrini με τίτλο: «Η Σχολή Καλών Τεχνών ανοίγει το παράθυρο στην Ελλάδα με την όμορφη φωτογραφική έκθεση». Προβλήθηκε επίσης από το τηλεοπτικό κανάλι TeF dell'Umbria.
Η περιοδεύουσα αυτή έκθεση έχει ως στόχο την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στην παράκτια Ελλάδα του Αιγαίου και την Μεγάλη Ελλάδα της Ιταλίας καθώς και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και ανταλλαγών, του τουρισμού, του εμπορίου, καθώς και των επιστημονικών προγραμμάτων εθνικού ενδιαφέροντος, με την ενεργοποίηση φορέων των δύο περιοχών.
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Σταύρος Νίφλης, Κώστας Γρίσπος, Γιώργος Μέης, Γιάννης Σκουλάς, Σέρτζιο Μαρτούτσι, Φραντσέσκο Λαμάννα, Τζιουλιάνο Μοντερόσσο, Γιάννης Μπόβας, Μάκης Βόβλας, Νάνση Μόττα, Άννα Σβέλτο.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας συμμετέχει στην Οργανωτική επιτροπή της έκθεσης μαζί με το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στην Αθήνα, την Ακαδημία Καλών Τεχνών «Pietro Vannucci», τον Ελληνικό Σύλλογο Φιλίας στην Περούτζια «Αλαρίκο Σιλβέστρι», την Ελληνική Κοινότητα Μπάρι, το Πανεπιστήμιο «Άλντο Μόρο» στο Μπάρι, το «Κέντρο για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας Δημήτρης Γλάρος» στο Μπρίντιζι, τον Ελληνικό Σύλλογο στον Τάραντα DOPOLAVORO FILELLENICO (Μετεργατικό Φιλελληνικό Σύλλογο), τον Δήμο Στρόνγκολι, τον Ελληνικό Σύλλογο Στενού της Μεσσίνα, την Αρχαιολογική Σχολή Κατάνιας, το Προξενικό Γραφείο Ιταλίας με έδρα την Πάρο.
Η έκθεση θα παραμείνει στην Περούτζια έως τις 14 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Τάραντα από 7 έως 14 Μαρτίου, στο Μπρίντιζι από 21 έως 28 Μαρτίου, στο Μπάρι από 4 έως 11 Απριλίου, στην Στρόνγκολι από 18 έως 25 Απριλίου, στην Μεσσίνα από 2 έως 9 Μαΐου, στις Συρακούσες από 16 έως 23 Μαΐου, Αντίπαρο από 4 έως 13 Ιουλίου, Πάρο από 20 έως 30 Αυγούστου και στο Ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα από 22 έως 29 Σεπτεμβρίου.
Nessun commento:
Posta un commento